کبودی بینی بعد از عمل
یکی از عوارض طبیعی جراحی بینی به هر دلیل، کبودی بعد از عمل بینی است که در زیر چشم و صورت بوجود میآید. عوامل زیادی از جمله روش جراحی و فیزیولوژی بدن بخصوص پوست بیمار در ایجاد کبودی تاثیر میگذارند. بلافاصله بعد از تمام شدن جراحی، کبودی در نواحی صورت و چشم دیده نمیشود، تا 24 ساعت بعد از جراحی بینی کبودیها مشاهده و تا 72 ساعت بعد از آن شدت بیشتری پیدا میکنند.

عمل بینی یا رینوپلاستی
بسیاری از افراد برای بهبود ظاهر بینی و جذابیت بیشتر آن به عمل جراحی بینی روی میآورند. بعضی دیگر ممکن است برای درمان پولیپ و انحراف بینی مراجعه کنند. عمل بینی به روش صحیح، نیاز به یک متخصص باتجربه و جراح بینی دارد.
بینی هر فرد منحصر به فرد است و دو مدل بینی قبل از عمل وجود دارد. بینی استخوانی و گوشتی. در بینیهای استخوانی بافت چربی کمتر و غضروف مستحکمتر است. بنابراین افتادگی نوک بینی در بینی استخوانی خیلی کم دیده میشود. معمولا یک قوز روی پل بینی وجود دارد. همه اینها در کنار سایر موارد، فرمدادن به بینی استخوانی را راحت میکند.
اما استحکام غضروفی در بافت بینی گوشتی ضعیف است. بنابراین جراح برای برگشتپذیری غضروف، با کمک بافتهای مصنوعی، استفاده از غضروفهای دنده و یا گوش شخص بیمار، استحکام کردن غضروف را انجام میدهد. همچنین پوست قسمت نوک بینی چرب و ضخیم است. برای اینکه عمل بینی گوشتی تا حدی پیچیده است، حتما با پزشک متخصص و باتجربه مشورت کنید. رفع کبودی و ورم بعد از عمل، در این نوع بینی، مدت زمان بیشتری لازم دارد. بیشتر بخوانید: پولیپ بعد از جراحی بینی
عوارض عمل بینی
دو عامل جراح بینی و رعایت نکردن مراقبتهای لازم قبل و بعد از عمل بینی، باعث ایجاد عوارض احتمالی هستند. از دیگر عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- کبودی و خونریزی
- کمشدن حس بویایی
- چسبندگی داخل بینی
- آسیب به مجرای اشکی
- کرختی و بیحسی پوست بینی
- عفونت
از آنجا که کبودی بعد از عمل بینی حتما ایجاد میشود و بسیاری از افراد را نگران میکند، در ادامه به بررسی علت کبودی و راههای رفع کبودی بعد از عمل بینی میپردازیم.
علت ایجاد کبودی بعد از عمل بینی
علت ایجاد کبودی در افراد باهم تفاوت دارد. در حالت کلی، کبودی به دلیل آسیبدیدگی عروق خونی کوچک در زیر پوست بوجود میآید. اما اصلیترین علت کبودی بعد از عمل بینی، استئوتومی یا برش استخوان است. زیرا لایه پریوست، پوششی را بر سطح استخوان ایجاد کرده است. بر اثر استئوتومی، این لایه پاره شده و خون به اطراف بینی نفوذ میکند و باعث کبودی چشم بعد از جراحی بینی میشود.
از دیگر عوامل ایجاد کبودی میتوان به روش جراحی باز یا بسته، پیچیدگی عمل، استفاده از تامپون بعد از اتمام جراحی، اختلالات انعقادی خون بیمار اشاره کرد. همچنین سن بیمار و ضخامت پوست روی بینی هم تاثیر زیادی در ایجاد کبودی دارد.
کبودی دور چشم بعد از 3 روز کاهش مییابد و کبودی صورت نهایت بعد از 10 روز برطرف میگردد. اگر بعد از این زمان نه تنها کبودی از بین نرفت بلکه بیشتر هم شد، بخصوص اگر با درد شدید اطراف چشم، حالت تهوع، سرگیجه و بالارفتن دمای بدن همراه بود، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. بیشتر بخوانید: جراحی بینی برای افراد دیابتی
مراقبتهای لازم برای رفع کبودی بعد از عمل بینی
رعایت این نکات و انجام دادن آنها، به رفع کبودی بعد از عمل بینی کمک زیادی میکند.
- مهمترین کاری که تا 2 الی 3 روز بعد از عمل باید انجام شود، استفاده از کمپرس یخ و سرد روی بینی و اطراف آن است. هر نیم ساعت یک بار این کار را تکرار کنید.
- رگهای خونی بعد از استفاده مکرر از کمپرس یخ که در چند روز اول عمل استفاده کردهاید بسته و ترمیم میشوند. بهتر است بعد از این چند روز، حوله گرم را روی صورت خود بگذارید تا جریان خون در صورت افزایش یابد.
- برای بهبودی سریع کبودی بدن نیاز به انرژی زیاد و استراحت دارد. زمان جراحی را طوری انتخاب کنید تا زمان کافی برای استراحت داشته باشید. از آنجا که موز انرژیزا است، از مصرف موز بعد از عمل غافل نشوید. توجه کنید که منظور استراحت مطلق نیست و پیادهروی و قدم زدن آرام نقش مهمی در کاهش ورم صورت دارد.
- برای خوابیدن و استراحت کردن تا 15 روز سر خود را بالاتر از بدن قرار دهید و از چند بالشت استفاده کنید. زیرا به بهبود جریان خون، از کبودی بعد از عمل بینی جلوگیری میشود.
- تا 3 روز بعد از عمل از آب میوههای طبیعی مانند آب کرفس، هویج و بخصوص آب آناناس استفاده کنید. زیرا آناناس به دلیل داشتن آنزیم بروملاین، خاصیت ضد التهابی قوی دارد. همچنین کمبود ویتامین k باعث افزایش خونریزی است. بنابراین از غذاهایی مانند شلغم، اسفناج و کدو تنبل استفاده کنید. توجه داشته باشید که غذاهای سفت و جویدنی نخورید.
- از مصرف هر دارویی که خون را رقیق و احتمال خونریزی را افزایش میدهد، خودداری کنید (مانند آسپرین، هپارین، کومادن و بروفن).
- تا جایی که امکان دارد مصرف نمک را به حداقل برسانید زیرا باعث بیشتر شدن ورم است.
- تا 7 روز بعد از عمل، نوشیدنیهای الکلی و استعمال دخانیات را کنار بگذارید.
- از دست زدن به بینی خودداری کنید.
- تا 15 روز بعد از عمل، از خندیدن و حرف زدن طولانی مدت که باعث حرکت کردن عضلات صورت است، اجتناب کنید.
- تا حدامکان لباسهای دکمهدار بپوشید.
- تا دو هفته بعد از عمل بینی استخوانی و یک ماه بعد از عمل بینی گوشتی، رابطه جنسی نداشته باشید.
صبور باشید. مقداری درد و کبودی بعد از این عمل طبیعی است. به بینی ایدهآل و مورد علاقه خود فکر کنید و در دوران نقاهت واقعبین باشید.